Boganmeldelser

En mand der hedder Ove

En mand der hedder Ove er skrevet af Fredrik Backman og udgivet i 2013 i People’s Press.

For mig er det overraskende, at jeg ikke har hørt om denne bog før, for jeg er hundrede på, at jeg ville være blevet interesseret i den, også i 2013, men det gjorde jeg altså ikke, og så måtte læsningen jo vente til i år.

For noget tid siden var jeg i Politikens boghandel og kigge, for det hænder jo, at der skal noget nyt på boghylden. Sådan har jeg det i hvert fald. Bøger klæder min stue, og de dufter godt og tager mig til nye verdener. De gør min dag bedre, og mine daglige togture knapt så ubehagelig.

Bogen handler om Ove som er 59 år og er godt træt af livet. Efter sin kones død har han ikke kunne finde en mening med noget, og har derfor taget den beslutning at begå selvmord. Men det er lettere sagt end gjort, for ”der er jo forhelvede ingen der kan lave et ordenligt reb mere”, og ”de forbandede naboer skal da også forstyrre på de mest tåbelige tidspunkter af døgnet” og selvfølgelig kommer der også en møgkat i vejen for den smukke død, Ove længes sådan efter.

Det her er en bog alle bør læse. Og det mener jeg helt seriøst. Ikke nok med at historien er humoristisk og gang på gang har fået mig til at storsmile og grine højt, så har den også fået mig til at græde. (og ja jeg er en total følsom idiot, der tuder over alt fra Disney til solnedgange, men stadig)

Ove er et af de mennesker, der er enormt misforstået. Han er et menneske med et kæmpe hjerte, og det hjerte er svært at få øje på, for hvad skal andre da også blande sig i hans liv for, og hvad skal han blande sig i andres liv for? Han har gammeldags værdier, og han tror på kvalitet, selvstændighed og ansvar. Han er ikke en mand, man skal komme på nakken af, og han er svær at komme ind på livet af, men når først man er der, så er man der for altid. Også selvom man holder nogle pauser på nogle år, fordi man køber en forkert bil eller er uenig i hvordan noget skal bygges.

Sproget er simpelt og let forståeligt. Langt de fleste kan være med her, og det synes jeg er en af bogens styrker. Jeg kan godt lide udfordrende bøger, der får mig til at tænke og fundere over sjove vendinger og ord, men til den her bog passer det simple sprog helt perfekt. Det passer til historien og, vigtigst af alt, til Ove.

Ove er i hvert fald gået ind i mit hjerte, og jeg har slugt den her bog så hurtigt og været så betaget. Det er en fantastisk bog, og mere behøver jeg faktisk ikke at sige om den. Læs den.

★★★★★

//Cecilie

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.