Boganmeldelser

Min mormor hilser og siger undskyld

Min mormor hilser og siger undskyld af Fredrik Backman handler om en 7, næsten 8 ;-), årig pige ved navn Elsa, som ikke har nogle andre venner end sin mormor, der desværre (spoiler) går hen og dør i starten af bogen af kræft. Elsa og hendes mormor havde deres helt eget univers. De havde et hemmeligt sprog sammen, og et fantasi-land, de ofte rejste til sammen, ved navn Miamas. I det her land er alt vendt lidt op og ned, og det består af en masse forskellige kongeriger, der alle repræsenterer noget forskelligt. Elsa bliver mobbet, og det her land er det sted hun flygter hen til, når alt andet ser sort ud. Hendes mormor er en besværlig kvinde, som let får ”fjender”. F.eks. et brokkehoved af en nabo ved navn Britt-Marie (Som forresten har sin helt egen bog, jeg nu er gået i gang med at læse). Mormoren er mester i at skabe kaos, og elsker at prikke til folk, så de bliver vrede og frustrerede. Elsa elsker hende for det. Da mormoren dør, har hun lavet en skattejagt til Elsa, der består af at give breve til mennesker, som mormor vil sige undskyld til. Elsa er en rigtig intelligent pige for sin alder, og den her skattejagt er ikke nem, men igennem den lærer hun en masse om sin mormor, sine naboer og sin familie. Hvad må i selv finde ud af.

Det var vidst det længste resumé (hvis man kan kalde det det) jeg har givet ind til videre, men der er så mange lag i den her bog, at det ikke kunne gøres kortere.
Nå, men den her historie og simpelthen så fin. Det er helt vildt. Jeg har siddet i toget og grint højt af den. Den har gjort mig ked af det, ulykkelig, helt vildt glad og fuld af latter. Det er stærkt. Jeg er vild med personerne i bogen! Backman er så god til at beskrive sine personer på en måde, så de føles utroligt ægte. Samtidig er historien rigtig spændende, og jeg blev revet med af den. Jeg havde hele tiden lyst til at læse mere, men samtidig ville jeg ikke have, at bogen sluttede.

Noget af det, der har imponeret mig mest må være den måde hvorpå Backman har formået at skrive en okay lang roman med en barnestemme, og alligevel har fanget voksne mennesker og fået dem til at blive draget af historien. Sproget er nemlig ofte lidt barnligt og lidt flyvsk, men i den her bog er det en styrke. Elsa er meget troværdig, og man får hurtig en kraftig medfølelse for hende. Jeg tror de fleste mennesker har prøvet at føle sig ensomme, så det er let at identificere sig med Elsa, om man er barn eller voksen.
Historien starter humoristisk, men går hurtigt over i meget trist, så meget spændende, skræmmende og til sidst munter. Den har en rigtig god opbygning, der gør, at man aldrig keder sig. Jeg læser altid meget socialrealistisk, så Elsas fantasi, worsen i historien og mormorens sind var lidt noget nyt for mig, men det fungerede, og jeg er vild med bogen.

Det eneste negative jeg kan sige er, at slutningen blev trukket lidt meget ud. Den behøvede slet ikke være så lang, som den var, men fred være med det. Læs den her. Den er så fin!

Jeg er ikke så langt i Britt-Marie var her endnu, men er lidt nervøs, da hun var utroligt irriterende i Min mormor hilser og siger undskyld. Til gengæld er der en god grund til det, og jeg glæder mig til at læse hvordan hun skaber sig et liv efter denne bog. Det er sjovt som Backman har brugt Britt-Marie i to bøger. Jeg er spændt!

★★★★★

//Cecilie

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.