Favoritter

2016 favoritter

Disse 2016 favoritter er ikke en liste over mine yndlingsbøger udgivet i 2016, men en liste over de bøger jeg læste i 2016, som jeg bedst kunne lide. Jeg sad og kiggede på min goodreads på de bøger, jeg har givet 4 og 5 stjerner, men måtte stadig vælge i mellem dem ud fra hvilke bøger, der gjorde mest ved mig. Det var rigtig svært, men her er de så. Top fem læst i 2016 i vilkårlig rækkefølge.
_mg_8964

Den lille prins af Antoine de Saint-Exupéryfra ( udgivet 1943) har jeg læst på dansk. Bogen rejste omkring i bogblogger-verden, men den var jeg desværre ikke rigtigt en del af i 2016. Derfor vælger jeg at skrive lidt om den nu. Mens denne bog kan læses af børn, er den i høj grad også en bog, der kan læses af voksne. Den sætter mange tanker i gang om måden vi lever på, måden vi tænker på og måden vi bevæger os i livet på. Det sagde mig virkelig meget, og gav mig lyst til at leve lidt mere eventyrligt. En læseværdig børnebog, med en meget dybere mening end man lige regner med.

Min mor siger af Stine Pilgaard (udgivet 2012) fik jeg anbefalet af min veninde Nanna, der var slemt begejstret for bogen. Og med god grund. Stine Pilgaard formår med den her bog, at skabe samtaler mellem mennesker, der er let genkendelige, men som ikke bliver kedelige i denne bog. Hun stryger legende let hen over dialoger, og minder mig en smule om Naja Marie Aidt, der virkelig også mestrer den litterære dialog. Det er svært. Bogen var underholdende og hyggelig, og det var let at identificere sig med hovedpersonen, der havde mistet sin kæreste, og hele tiden fik at vide af alle andre, hvad hun skulle gøre, for at få sit liv på plads. Det var en spændende bog, man hurtigt fløj igennem.
LOL-LITA af Sofie Diemer (udgivet 2016) er en digtsamling, som reelt er et langdigt. Jeg stiftede bekendtskab med samlingen, da hun var booket oplæser til Ord På flisen, hvor hun dog med en lettere fraværende facade, alligevel formåede at fange mig med sine tanker om MR. MAGIC, M.B. og BAN THE MAN. Jeg er normalt ikke til langdigte, men digtsamlingen har en del humor, og føles stadig meget smertefuld og utroligt ægte. Hovedpersonen virker udadtil lidt løs på tråden, hvilket der absolut ikke er noget galt i, men samtidig også som en meget skrøbelig ung kvinde. Diemer fangede mig med sit eksperimenterende sprog, sin kærlighed til ost og sin ironiske distance til livet med denne digtsamling, og jeg kunne ikke lade være med at tænke, at jeg virkelig også godt kunne lide ost.

Et Eventyr (opr. A Fairytale) skrevet af Jonas T. Bengtsson (udgivet 2011), er en roman om en ung mands kamp gennem livet. Roman strækker sig over flere år, hovedpersonen i begyndelsen er en lille dreng, og i slutningen en ung mand. Bengtsson har her begået en utrolig smertefuld roman, der gør ondt helt ind i knoglerne at læse. Altså på den gode måde. Roman rummer en masse mystik, en masse hemmeligheder, og nogle af dem finder man ikke svaret på. Faderen er den mest mystiske her. Han virker i hvert fald til at være helt udenfor samfundet. Drengen går ikke i skole, selvom han gerne vil. De lever lidt på hvad de nu har i lommen, skifter hjem konstant, og faderen job konstant, mens man læser bogen fra drengens synsvinkel. Et Eventyr er en helt fantastisk roman, jeg nok kommer til at læse igen en dag.

Og til sidst har vi her Lugten af Sne skrevet af Pia Tafdrup (udgivet 2016) er en del af en serie, der skal være på 5 bøger, der skrives ud fra de fem sanser. Digtsamlingen rummede en hel masse smukke billeder og følelser, og hev mig ind i en verden, jeg virkelig ikke ville hives ud af. Tafdrup bruger sproget som både sit skjold og sit våben, og betagede mig så meget med denne digtsamling, at jeg er begyndt at købe hendes samlinger, hver gang jeg støder på dem i antikvariater eller boghandlere. Det er svært at beskrive en digtsamling, fordi digtene er så forskellige, på trods af deres fælles omdrejningspunkt, lugt, men den sætter en bevægelse i gang i os. Næsen rynker konstant, forestiller sig alle de her dufte og lugte, og kroppen føles som om, den er på arbejde, men man læser bogen.

 

2016 har været en ganske godt læseår. jeg er som regel god til at vælge de bøger, jeg vil kunne lide, og derfor er der sjældent dårlige anmeldelser på bloggen. Men disse skilte sig ud. Nogle flere, der også lige bør nævnes, som jeg læste, og var meget betaget af i 2016 er:
Alice i Eventyrland (del 1 og 2) af Lewis Caroll (udgivet 1865) (læst på dansk)
7/11 af Caspar Eric (udgivet 2014)
Nike af Caspar Eric (udgivet 2015)
Lugte af fædreland af David Læby (udgivet 2010)
Live-Show Feed-back af Dan Turéll (udgivet 1976)
Poesi og andre former for trods af Adda Djørup (udgivet 2015)

//Cecilie

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.