Boganmeldelser, Ikke kategoriseret

ANTIDIGTE

img_2833“Vi forkaster
De mørke brillers digtning
Kårde og kappe-digtningen
Bredskygget sombrero-digtning
Vi forslår i stedet
Det nøgne øjes digtning
Det blottede brysts digtning
Det udækkede hoveds digtning”

ANTIDIGTE er skrevet af den nu 101 årige Nicanor Parra forfatter fra Chile, som er en milepæl i den litterære forståelse, i Sydamerika og i høj grad også i Vesten. Nicanor har med sit had/kærlighed til ord, formået at løfte niveauet af sproget, fra det gængse, pæne, akademiske og lærte sprog, til det kan skrevne ord uden grænser.  Han blev så glad for sproget og digte, at han blev ANTIDIGTER.

ANTIDIGTE er en samling af litterære værker, som Nicanor har skrevet igennem hans forfatterskab. Et relativ begrænset og fint udpluk af hans værker. De går fra 1954 til 2006, og over ialt 17 værker. Til at starte med, er det tydeligt at læse at det er passion, kærlighed, oprør og fandenivoldskhed som driver værket. Jo mere vi kommer igennem tiden, jo mere begynder det at provokere, blive politisk og antidigterisk.

At være ANTIDIGTER er at erkende, at digtet er passé i øjeblikket det er slut. Det er konsumering af et øjebliksrus, som absorberes og forsvinder. Det bedste eksempel her på, findes i midten af bogen, eller ja bag på bogens bagside:

“Inden jeg tager afsked
Har jeg ret til et sidste ønske:
Ædle læser
brænd denne bog
Den udtrykker ikke det jeg ville sige Selv
om den er skrevet med blod Udtrykker
den ikke det jeg mente.

Min situation kan ikke være mere trist
Jeg blev overvundet af min egen skygge:
Ordene tog hævn over mig.

Tilgiv mig, læser
Venlige læser
At jeg ikke kan tage afsked med dig Med
et trofast knus:
Jeg tager afsked med dig
Med et trist, tvunget smil.

Måske er jeg ikke andet end det
Men hør mit sidste ord:
Jeg tager alt det sagte i mig igen.
Med den største bitterhed i verden Tager
jeg alt det jeg har sagt til mig igen.”

Bemærk desuden det oprørske sprog, med brudte rytmer, i form af stort begyndelsesbogstav i starten af hver sætning, og enkelte hvor de starter i slutningen af andre. Det er dejligt provokerende at læse for et trænet øje, men jeg kan godt forstå, hvis man som uøvet læser af digte måtte føle sig irriteret. Men for mig, udtrykker det en lækker overlegenhed og forståelse for konstruktionen af digtet som kunstværk, og ikke blot som en række ord på linje.

Nicanor var en inspiration for Beatgenerationen, og det er helt tydeligt at det er bruddet med det firkantede sprog samt en rød undertone, som har vækket inspirationen i andre. Graver du dybt ned i ANTIDIGTE vil du finde had til diktatorer, had til præster og mænd som fortæller at de gør guds værk, had til politik, altså medmindre det er ræverøv kommunisme og kommer fra Marx. Morale er godt, dobbeltmorale endnu bedre!

Personligt finder jeg bogen, værende et skønt indblik i den litterære historie, og et helt særligt indblik i en af de helt store forfatter fra Sydamerika. Det var en fornøjelse at læse, og jeg følte mig udfordret, inspireret og underholdt hele vejen igennem. Det er et imponerende værk som forlaget politisk revy har produceret. Den kan klart anbefales.

Det irriterer mig dog, men det er et lille dog, at der trods det kæmpe spænd af digte, alligevel er sætninger som på sin vis alligevel minder lidt meget om hinanden. Det gør vidden af sproget smallere end det behøver, og koster en stjerne i min optik. Det må kunne optimeres og gøre bedre. Ikke en fejl jeg vil  lægge på forfatteren, men derimod oversætterne.

Bogen udkom 2016 på forlaget politisk revy. – ISBN: 978-87-7378-377-1.

Læs den, hvis du er til rytme, levende, legende, imponerende og skøn lyrik, som emmer af et levet og passioneret liv, med masser af politik og dybere lag.

★★★★

//Michael J Svendsen

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.