Boganmeldelser

Analfabeten der kunne regne

img_3976Analfabeten der kunne regne er skrevet af Jonas Jonasson og udgivet på Modtryk i 2013. Jeg har læst den på dansk.

Bogen handler om den unge Nombeko, der fra hun var et lille barn, har arbejdet hårdt for føden. Hun har altid været lynende intelligent i forhold til tal, og har lært sig selv at regne selv de mest komplicerede stykker og ligninger ud. Men i Afrika er det ikke godt at være sort og klog, for man får de hvide til at føle sig dumme, og så vil de af med en. Nombeko bliver så kørt ned af en hvid mand, der kørte med en ganske høj promille, men alligevel skulle hun straffes for at skade hans bil, og straffen var at være hans rengøringskone, og fra da af sker der en helt masse. Hvordan hun ender i Sverige med en atombombe, synes jeg du selv skal finde ud af.

Jonas Jonasson er en dygtig forfatter, der mestrer humoren uden at være plat og prøvende. Historien er fyldt med tossede mennesker, men ikke så tossede, at man ikke kan forestille sig dem. Den er fyldt med tossede ideer, hændelser, samtaler, regler og meget meget mere. Her er en historie, med fuldstændige skæve individer, som man elsker, og nogle af dem elsker man at hade. F.eks aktivisterne Celestine og Holger 1, der ikke fatter en meter, men gerne er top vrede på alting, Og man elsker lidt Holger 2, der ikke eksisterer, men hvis eksistens betyder verden for dem omkring ham, der aldrig ville kunne klare sig uden ham.

Og så er der kongen og statsministeren, og den skøre mormor, man ikke helt ved om man skal tro på. Og kartoffelmarkerne, og den ulovlige men lovlige kartoffelbil.

Ja, den er svær at forklare. Men ganske underholdende. Og jeg kan lide mange slags bøger. Men denne bog er ikke bare underholdende. Den er også politisk og berigende. Den er oplysende og den er eksperimenterende. Når man læser den, så forbander man den hvide mand i Afrika. Man elsker lidt kongen, og man hader lidt statsministeren, der virker til han bare har læst bøger hele sit liv, men aldrig oplevet noget. Og jeg elsker bøger, men man kan simpelthen ikke lede et folk, hvis man ikke er god til mennesker. Det er da logik for enhver.

Jeg er imponeret over hvor meget personlighed alle i den her bog har. Det er virkelig sejt gået, og jeg føler nu efter bogen, at jeg kender dem enormt godt. De er helt perfekte på hver deres spøjse måde.

Jonassons skrivestil er let læst, men hans egen. De fleste unge og voksne kan være med, når denne læses. Børn er nok ikke lige klar på alle de oplysninger her, men selvom historien er fuldstændig vanvittig og springer rundt i de mærkeligste ting, så farer man ikke vild. Man ser bare Holger 1 gøre det.

Jeg er virkelig vild med den her bog. Jeg har lyst til at snakke og snakke og snakke om den. Jeg vil bare ikke røbe noget. Så det er hammer svært. Men jeg elsker Nombeko, og Holger 2, og kongen og de tre kineserpiger. Hvis du har brug for en sindssygt skør, men rigtig god historie, så grib fat i den her, og giv lige Jonasson en tak.

 

★★★★★
//Cecilie

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.